1944 olayları ve Bir kitap

Yavuz Bülent Bakiler, Türkçe’nin ve Türk milliyetçiliğinin bayrak isimlerinden biridir. Kalıplara sığmayan ama Türk kültürüne ve diline hizmeti hayat felsefesi olarak kabul eden bir gönül zenginliğine sahiptir. Gönlünde Türkçülük ateşini –volkan misali- taşımaktadır.

Geçen yıl geçirdiği sıhhi sorundan dolayı eserlerine kısmen ara verdikten sonra, bu yıl yeni bir eserle karşımıza çıktı. “1944-1945 Irkçılık- Turancılık Davasında Sorgular Savunmalar” adını taşıyan bu eserinde 1944’te mahkemelerde yaşanan traji-komik suçlamaların, işkencelerin ve savunmaların tamamını kitap haline getirmiş bulunuyor.

Yavuz Bülent Bakiler, kitabının tanıtımında:  “Türkiye’de 1944-1945 yıllarında dünyanın hiçbir ülkesinde olmayacak ve olması hayal dahi edilemeyecek bir cinayet işlendi.

Ülkenin en seçkin aydınları, yurtseverleri, ilim, fikir ve sanat adamları tutuklanarak, tabutluklara sokuldu, mahkemelerde süründürüldü.

Nihal Atsız, Orhan Şaik Gökyay, Alparslan Türkeş, Zeki Velidi Togan gibi vatanımızın ve milletimizin büyük sevdal ıları, “vatan hainliği” ile suçlanıp bir buçuk yıl işkence altında kaldı.

Bu kitap,  yakın tarihimizdeki zulümleri, haksızlıkları ve utançları, belgeleriyle ortaya koyan, hem millî bir ağıt, hem de herkesin dönüp dönüp bakması gereken bir ibret aynasıdır.” ifadesini kullanmış.

Tüm tutuklananların teker teker tanıtıldığı ve tam metin suçlamaların-savunmaların verildiği eser, 1944 olayları için başvuru kaynağı olmuş. Aradan geçen bunca zamandan sonra güncelliği kalmamış olarak düşünülebilen 1944 olayları, milli reflekslerin göstergesi olarak Türk Milliyetçiliğinin önemli tarihlerinden biridir. O dönemde, dış siyasi faktörlerin ve uluslararası siyasi baskılar karşısında harcanmak istenen Türk milliyetçileri tabutluklarda akıl-vicdan kabul etmez işkencelere uğramışlardı. Özellikle sivil olanlarda bu baskılar daha şiddetli idi.

1944 olaylarında tutuklanıp işkence görenler, Zeki Velidi Togan, Hasan Ferit Cansever, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Nejdet Sançar, Fethi Tevetoğlu, Orhan Şaik Gökyay, Reha Oğuz Türkkan, Hüseyin Namık Orkun, Sait Bilgiç, M. Zeki Özgür (Sofuoğlu), İsmet Tümtürk, Hikmet Tanyu, Hamza Sadi Özbek, Muzaffer Eriş, Cebbar Şenel, Nurullah Barıman, Cihat Savaşfer, Fazıl Hisarcıklı, Yusuf Kadıgil, Fehiman Altan (Tokluoğlu), Cemal Oğuz Öcal, Saim Bayrak’tır. Günümüzde bu isimlerden sadece Fehiman Altan (Tokluoğlu) hayattadır. Kendisine uzun ve sıhhatli ömürler dilerken ahrete göçenleri rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun.

Hepsi biribirinden değerli bilim, sanat adamları ve askerler olan 1944 sanıkları arasında bulunan Orhan Şaik Gökyay’ın ruh halini yansıtan aşağıdaki satırlar o dönemde verilen mücadelenin eseridir.

Bilindiği üzere Gökyay, “Bu Vatan Kimin?” isimli şiiri ile meşhur olmuştur.

“Bu vatan, toprağın kara bağrında
Sıradağlar gibi duranlarındır;
Bir tarih boyunca, onun uğrunda
Kendini tarihe verenlerindir…

Tutuşup: kül olan ocaklarından,
Şahlanıp: köpüren ırmaklarından,
Hudutlarda gaza bayraklarından,
Alnına ışıklar vuranlarındır…
…..

Tarihin dilinden düşmez bu destan:
Nehirler gazidir, dağlar kahraman,
Her taşı bir yakut olan bu vatan,
Can verme sırrına erenlerindir…

Gökyay’ım ne yazsan ziyade değil,
Bu sevgi bir kuru ifade değil,
Sencileyin hasmı rüyada değil,
Topun namlusunda görenlerindir.”

Bu satırları yazan Şair, Milli Şef İnönü döneminde kanı bozuklardan o kadar işkence görmüştür ki şu dizeleri kaleme almıştır (Şiirin tamamı kitapta bulunmaktadır):

“Vaktiyle şan verdik yedi düvele,

O şanı şerefi savurduk yele,

Benzedik vatanda yedi kat ele

Vazgeldim soyumdan ben Türk değilim.

Sen kesmez kılıçsın, paslı çeliksin,

Hainsin, canisin, yüzelliliksin

Türk’üm de; mahkeme ananı s…..

Vazgeldim soyumdan ben Türk değilim.”

Günümüz Türkiye’sinde yaşananlar o günlere ne kadar benziyor, değil mi? “Türk” olmak yine suç sayılır oldu!

Ben, yine de Bekir Sıtkı Erdoğan’ın dizeleriyle haykırmak istiyorum:

“Üç laf etsem -Türk’üm- derim, üçünde!

Sana cevabım var, bana niçin de

Yetmiş iki buçuk millet içinde

İşte budur gerçek farkımız bizim.”

Yavuz Bülent Bakiler, “1944-1945 Irkçılık- Turancılık Davasında Sorgular Savunmalar” Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul 2010.

İsteme Adresi: Divanyolu Cad. Nu:14 Sultanahmet-İstanbul.

Sosyal olun, Paylaşın!
Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir